LinkedIn profesyonel iş hayatınızı, deneyimlerinizi ve yetkinliklerinizi ön plana çıkarabileceğiniz bir kariyer platformudur. Hızla artan kullanıcı sayısı ve İnsan Kaynakları uzmanlarının işe alım süreçlerini aktif olarak LinkedIn üzerinden yürütmesi bu platformun önemini her geçen gün arttırmaktadır. Kısaca linkedln iş hayatının sosyal medyasıdır ve dünyanın en büyük network platformudur.

İşte etkili bir linkedln kullanımı için 10 ipucu:

  1. Profilinizi Tamamlayın: Profiliniz kişisel markanızın güçlü bir parçası olabilir. Kayıtlı tüm Linkedln kullanıcıları bunu görüntüleyebilir. Ayrıca, dış arama motorları tarafından bulunabilecek herkese açık bir profile sahip olabilirsiniz, böylece Linkedln’e kayıtlı olmayan insanlar bile görebilir. Profilinizi tamamlamak adına ilk önce yapılacak işlem iyi kalitede profesyonel bir fotoğraf ekleyin. Kişiliğinizi ve mesleğinizi yansıtan bir kapak görseli ile fotoğraf durumunu tamamlayın. Sonrasında ise kim olduğunuzu, ne yaptığınızı ve ne yapmanız gerektiğini kısa bir özet şeklinde belirtin. Daha sonrasında ise önceki çalışma geçmişinizi, eğitim detaylarınızı ve en az 4 tane olacak şekilde beceri ve uzmanlık alanı ekleyin. Bu alanda en önemli husus; profilinizin her daim güncel olmasıdır. Profilinizi devamlı inceleyip tüm bilgilerin güncel olduğundan emin olun.
  2. Diğer Linkedln Kullanıcılarıyla Bağlantı Kurun: Linkedln, endüstrinizdeki insanlarla ve profesyonel kuruluşlarla ağ kurmanıza olanak sağlar. Bu, en son gelişmelerden haberdar olmak ve alanınızdaki diğer kişilerle bilgi paylaşmak için harika bir yoldur. Birini bağlantı kurmaya davet edebilirsiniz ancak kişilerin platformu kullanabilmeleri için kendi Linkedln hesaplarına sahip olmaları gerekir. Linkedln, yaptığınız bağlantıları Ağım adlı bir listeye kaydeder. Yeni bir bağlantı kurduğunuzda, yalnızca o kişinin profiline değil, genel olarak erişilebilir bağlantılarına da erişirsiniz. Bunlar sizin “ikinci derece bağlantılarınız” olur. Bu, daha fazla ağ oluşturma fırsatı sunar, böylece onları doğrudan sizinle bağlantı kurmaya davet edebilirsiniz. Bunun dışında kullanıcılarınızı her zaman takipte kalın. LinkedIn üzerinde aktif olmalı, mesajları, paylaşımları ve duyuruları düzenli olarak takip etmelisiniz. Platform üzerinde aktif olmanın, mesajlara geri dönüş yapmanın ve etkin bir şekilde LinkedIn’i kullanmanın sizi aday aramalarında ‘More Likely To Respond’ kısmında konumlandıracağını bilmelisiniz.
  3. Tavsiye, Onay alma ve Onay Verme: Bağlantılarınız profiliniz için “öneriler” yazabilir ve becerilerinizin “onaylarını” sunabilir ve karşılığında da aynısını yapabilirsiniz. Öneriler, profesyonel yeteneklerinizi vurgulayan kişisel referanslardır. Onaylar, belirli bir beceriye sahip olduğunuzu onaylayan basit bildirimlerdir. Özel olarak yazılmış tavsiyelerin etkisinden yoksun olabilirler, ancak bir bağlantı liderlik becerileriniz için sizi onaylıyorsa, kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olabilir.
  4. Linkedln için İlgi Çekici İçerikler Oluşturun: Diğer sosyal ağlarda olduğu gibi, basit metin güncellemeleri, resimler ve diğer sitelere bağlantılar gönderebilir ve diğer kullanıcılardan gelen gönderileri paylaşabilirsiniz. Ancak gönderinizin yararlı, bilgilendirici ve profesyonel bağlantılarınızla alakalı olduğundan emin olun. Ayrıca doğrudan cihazınızdan doğrudan Linkedln’e video kaydedebilir veya yükleyebilirsiniz. Bu, görüş ve deneyimlerinizi paylaşmanıza veya kuruluşunuzun marka kimliğini artırmanıza olanak tanır. Videonuzu aydınlatmak için dahili filtreleri ve “etiketleri” kullanın ve sesi kapalı izleyen insanlar için başlıklar ekleyin. Linkedln ayrıca Yayın Platformu üzerinden tüm makaleleri yayınlamanıza izin verir. Yazdığınız makaleler profilinizde görünür. Diğer kullanıcılar tarafından paylaşılabilirler ve arama motoru sonuçlarında da görünebilirler, ancak yayınladığınız orijinal içeriğin tüm haklarını saklı tutarsınız. 
  5. Linkedln Profesyonel Görgü Kurallarına Uyun: Linkedln’de başarı, iyi bir üne sahip olmanın ve sürdürmenin güvencesine bağlıdır. Bu, her zaman profesyonel görünmenin önemli olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, Facebook’a koyabileceğiniz kişisel materyalleri yayınlamaktan kaçının.

Linkedln iş aramaları ve iş alımları için paha biçilmez bir platformdur. Sektörünüzde bağlantılar kurmak ve geçmiş ve şimdiki meslektaşlarınızla bağlantıda kalmak için kullanabilirsiniz.