Kurumsallaşmak, hemen her firmanın istediği ancak çoğunlukla hepsinin başaramadığı bir durumdur. Bunun en temel sebebi ise kurumsal eğitime yeterince önem verilmemesidir. Ancak iş yönetiminde her bölüm için olmazsa olmaz bazı stratejiler vardır. Bu stratejiler ışığında doğru bir eğitimle departmanlar içerisinde düzen ve kurumsallık sağlanabilir.

Dijital dünyanın var olması ve gelişmesiyle eğitim sahnesi de büyük değişime uğradı. Dijital içerikler ve akıllı tahtalar, eğitim dünyasında kara tahta ve beyaz tahtanın yerini aldı; Online eğitim (e-learning) platformları sayesinde dijital eğitimler ulaşılabilir hale geldi. Kurumsal dünyada ise dijital dönüşüm ile birlikte çevrimiçi eğitim araçları, geleneksel sınıf eğitimine kıyasla her geçen gün fayda açısından kendini geliştiriyor. Geleceğin eğitim dünyası, hızlı şekilde yeniden şekilleniyor.

Peki, bu değişimin sebebi nedir? Eğitim sektöründe eğitimi fizikselden dijitale dönüştüren online eğitimin faydaları neler? Kurumlar neden online eğitimi tercih ediyorlar?

Kurumsal eğitimlerde online eğitim ne gibi faydalar sunuyor?

Online Eğitim, kurumsal eğitimlerde klasik yöntemlere göre birçok açıdan fayda sağlıyor. Fiyat uygunluğundan eğitimde kişiselleştirmeye, dijital dönüşümden performans takibine birçok alanda online eğitim, klasik yöntemlere göre fark yaratan bir konumda.

Bu yazıda kurumsal eğitim sürecini iyileştiren online eğitim faydalarını listeledik. Eğer hazırsanız, kurumsal eğitimlerde dijital dönüşümün ve online eğitimin faydalarına göz atalım.

  1. Kolaylık ve Esneklik

    Online eğitimin en yaygın bilinen avantajı, eğitim alan kişiler için oldukça rahat ve esnek bir erişim olanağı sunması. İçerikleri istediğiniz bir zamanda, herhangi bir dizüstü ya da masaüstü bilgisayar ya da mobil cihazdan erişilebiliyor.

    Bu sayede, eğitim alan kişiler diledikleri yerde ve diledikleri zaman aralığında, diledikleri dijital eğitimi alabiliyorlar.
  2. Farklı Öğrenme Teknik ve Yöntemleri

    Eğitim alanında yaygın şekilde bilindiği üzere, insanlar aynı şekilde öğrenmiyorlar. Öğreniş biçimlerinde farklılıklar ve benzer yönler bulunmaktadır. Fakat bazen bazı kişiler yazarak, bazı kişiler görerek bazı kişiler duyarak daha iyi kavrayabilmektedirler. Online eğitimin bu alandaki en büyük avantajı, farklı tip içerikleri barındırabilmesi, bu sayede farklı öğrenme stillerine uygun şekilde içerik geliştirilebiliyor olması. Videolar, dokümanlar, ses kayıtları (podcast), oyunlar ve daha birçok içerik tipi, online eğitim platformları tarafından destekleniyor.
  3. Uygun Maliyet

    Online eğitimler, geleneksel eğitimlere göre daha uygun bir maliyet yapısına sahipler. Çünkü eğitim masrafları yolculuk, yiyecek-içecek gibi masrafları kapsamaz. Çalışanların bu süreçte minimum zaman kaybetmesi ve eğitimlerine zaman ayırmaları sayesinde, gizli harcamalar da ortadan kalkmış oluyor. Üstelik online eğitim, yeni becerileri, daha geniş bir ekibe sunulması gereken liderlik becerilerini çok daha ekonomik olarak geniş kitlelere sunabiliyor.
  4. Etkileşimli Eğitim

    Dijital eğitimler, etkileşimli eğitim yöntemleri sayesinde, kişileri eğitimin bir parçası haline getiriyor ve eğitimin alınabilirliğini artırıyor. Bunun yanında, platformlardaki oyunlaştırma özellikleri sayesinde, kişiler eğitim almak için daha motive şekilde hareket ediyorlar.
  5. Optimum Operasyonel İş Yükü

    Dijital eğitimlerde en önemli iş değerlerinden bir tanesi, Ölçülebilir Sonuçlar ve Raporlama kısmında bahsettiğimiz gibi, her detayın ölçülebilir olması. Online eğitimde her şey tek noktadan yönetilebiliyor, raporlar tüm detayları ile birlikte size sunuluyor.
  6. Sosyal Öğrenme ve Uzman Desteği

    Kişiler her ne kadar dijital eğitimleri tek başlarına alsalar da, kafalarına takılan soru işaretlerini çözmeleri adına öğrenme yönetim sistemlerinin sunduğu sosyal öğrenme olanaklarını kullanabiliyorlar. Bu sayede kişiler eğitimi alan diğer kişiler ile etkileşime geçerek, sosyal öğrenme deneyimine dâhil olabiliyorlar.

    Bununla beraber uzman desteği gerektiren konularda eğitim alan kişiler sosyal öğrenme alanlarında dersin eğitmenlerine ulaşabiliyor, onlara sorular sorabiliyorlar.
  7. Süreçler ve Standartlaşma

    Farklı yerlere dağılmış ekipleriniz, ofisleriniz, uzaktan çalışan ekip arkadaşlarınız olabiliyor. Bu noktada herkese aynı eğitimi aynı deneyim ile sunmak maalesef mümkün olmuyor. Online eğitim, burada devreye girerek, kişilerin öğrenme deneyimlerini ve erişimlerini standardize etmenize yardımcı oluyor. Öğrenme yönetim sistemlerini kullanarak kişilere aynı içeriği, aynı şekilde, tüm Dünya’da sunabiliyorsunuz, bilgiyi ve eğitimi demokratik olarak yayıyorsunuz.
  8. Anlık Geri Bildirim ve Sınavlar

    Öğrenme yönetim sistemlerinde tasarlanmış eğitim yolculukları sayesinde, kişiler eğitim süreçlerine göre anlık olarak sistem tarafından geri bildirim alabiliyor ve mini-sınavlar ve değerlendirme anketleri ile birlikte seviyelerini görme fırsatı yakalıyorlar. Bu ölçüm yöntemleri sayesinde kişiler öğrenimin yetersiz kaldığı alanları görerek, o alanda kendilerini güçlendirebiliyor, eğitimin etkisini artırabiliyorlar. Üstelik anlık geribildirimleri ve gerekli bilgiyi, tam da ihtiyaç anında, tam da iş ile ilgili performans anında sunabiliyorsunuz.
  9. Hız

    Dijital öğrenme ile kurumunuzun daha hızlı hareket etmesi için gereken bilgiyi ve becerileri, yüne yüksek hızda tüm çalışanlarınıza, bayilerinize ve iş ortaklarına sunabiliyorsunuz. Eğitim için vakit kaybetmiyor, kurumunuzun değişime daha hızlı adaptasyonu için önemli bir rolü eğitim ve gelişim ekibi olarak üstleniyorsunuz.
  10. Dijital Dönüşüm

    Online Eğitim araç ve teknolojileri ile sadece eğitim içeriklerini değil, eğitim ve gelişim süreçlerini de hızlıca dijitalleştirebileceğinizi belirtmiştik. Söz konusu dijital dönüşüm olunca, online eğitimin sunduğu diğer bir fayda ise, dijital dönüşüm için gerekli olan bilgi, davranış ve liderlik becerilerini çok hızlı ve çok etkili bir şekilde kurum genelinde yayabilmenizdir.