Hibrit sözcüğünün kelime anlamı “iki farklı gücün bir arada kullanılması” olarak açıklanıyor. Hibrit kelimesi eğitim ile birleşince de iki farklı eğitim modelinin tek bir çatıda buluşması anlamına çıkıyor. Detaylandıracak olursak; hibrit eğitim sistemi bazı derslerin yüz yüze bazılarının ise online olarak yapılmasını ifade ediyor. Hibrit eğitim modeli, karma öğrenme olarak da tanımlanabiliyor; geleneksel ve çevirim içi eğitimin harmanlanması şeklinde de ifade edilebilir. Hibrit eğitim modeli 2 aşamalı şekilde yürütülebiliyor.
- Yüz Yüze Eğitim: Eğitimin teorik yani laboratuvar, atölye ve derslik gibi alanlarda öğretmen gözetiminde yapılan bir eğitim çeşididir. Burada eğitimler etkileşimler ile desteklenir ve öğrenciye dersler yüz yüze verilir. Yüz yüze eğitim genelde teknoloji gerektirmeyen eğitimler olarak da adlandırılır.
- Online Eğitim: Fiziksel bir yer ya da zaman sınırı olmayan, eğitmen ile öğrencinin aynı yerde olmadığı, internet erişimine sahip olan herkesin kendi seçtiği ortamda akıllı telefon, tablet, bilgisayar ya da akıllı televizyon gibi araçlarla eğitim alabildiği sistemdir. Online eğitim, eğitmenin canlı sunumuyla olabileceği gibi daha önceden hazırlanmış bir içeriğin/dersin sunumuyla da gerçekleşebilir. Temel anlamda online eğitim, internet tabanlı tüm eğitsel uygulamaları kapsayan geniş bir tanımdır. Burada öncelik “öğrenmek”. Bilgi ve kavrama olarak da düşünülebilir. Bilginin kazanılması, tekrar edilmesi ve bilgiye yönelik egzersizler yapılması ile şekillenir.
Hibrit Eğitim Modelinin Avantajları:
- Farklı öğrenme stillerine hitap eder.
- Öğrenciler kendilerini daha rahat ifade edebilir.
- Zaman yönetimi sağlar.
- Derslere eşzamanlı olarak katılım sağlanabilir.
- Öğrenciler kendilerini daha rahat bir şekilde geliştirebilir.
- Verimli kaynak kullanımı sağlar.
- Öğrencilerin öğrenme becerisi gelişir.
Hibrit eğitim modeli uygulandığında, öğrencilerinizin online kurs olanakları sonsuzdur. Hibrit eğitim modeliyle öğrenciler öz disiplinlerini geliştirebilir ve başarıları üzerinde daha fazla kontrole sahip olabilirler. Bu model aynı zamanda öğrencilere öğrenme programları ve materyal katılımı ile esneklik sağlar. Ayrıca öğrenciler konuları derinlemesine keşfeder ve eğitmenlerle yüz yüze zaman geçirebilecekleri aktif bir ortama sahip olurlar. Peki bu hibrit eğitim modelinin dezavantajlar var mı?
Hibrit Eğitim Modelinin Dezvantajları:
- Öğrenci Katılımı ile İlgili Zorluklar: Karma öğrenmenin temel potansiyel zorluklarından biri, öğrenci katılımı kavramı etrafında döner. Özellikle, eşit bir öğrenme deneyimi sunmak için hem sınıfta fiziksel olarak bulunan öğrencileri hem de uzaktan öğrenen öğrencileri birbirleri kadar meşgul tutmak zor olabilir.
- Teknik Sorunlar: Hibrit öğrenme yaklaşımını benimserken ortaya çıkabilecek bir diğer olası sorun, teknik sorunların ortaya çıkmasıdır. Bunlar birçok farklı şekilde olabilir, ancak bir sınıfın veya bir kursun üyeleri bu alanda zorluk yaşarsa, bu sadece kendi öğrenmelerini değil, aynı zamanda diğer öğrencilerin öğrenmelerini de bozabilir. Uzaktan öğrenenlerin, ses sorunları veya canlı bir akışa bağlanma zorluklarından bilgisayarlarıyla ilgili daha karmaşık sorunlar oluşabilir.
Biz de GP Akademi olarak yüz yüze, online ve video eğitimlerle çalışanlarınız, müşterileriniz ve tüm paydaşlarınız için öğrenmeyi kolaylaştıran e-öğrenme çözümleri sunuyoruz.