Pandemi dönemiyle birlikte tüm dünyada düzenin değişmesiyle yeni birçok kavram ortaya çıktı. Çevrimiçi öğrenme, insanların hayatlarına yeni girmese de bu dönemde sıklıkla duyulmaya başlandı. Özellikle okulların ve kursların kapanması ve fiziksel eğitime ara verilmesiyle birlikte, uzun bir süre eğitim dünyası “online” olarak devam etti.

Bu dönemde en sık kullanılan terimlerden biri de “yeni normal”. Eğitimde yeni normal ise, çevrimiçi öğrenme araçlarının artan kullanımı ve online eğitim süreci oldu. Covid-19 salgını yeni öğrenme yollarını tetikledi. Dünyanın her yerinde eğitim kurumları, öğrencilerinin eğitim sürecine verimli bir şekilde devam edebilmesi için çevrimiçi öğrenme platformları arıyor. Şimdi yeni normal, bu dönüşümün merkezinde çevrimiçi öğrenme ile dönüştürülmüş bir eğitim kavramıdır. Günümüzde dijital öğrenme, dünyanın her yerindeki öğrenciler ve okullar için gerekli bir kaynak olarak ortaya çıkmıştır. Birçok eğitim kurumu için bu, benimsemek zorunda oldukları tamamen yeni bir eğitim şeklidir.

Çevrimiçi öğrenmenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Verimlilik Sağlar

Çevrimiçi öğrenim; öğretmen ve eğitmenlere ders vermenin verimli bir yolunu sunar. Çevrimiçi öğrenmede videolar, PDF’ler, podcast’ler gibi bir dizi araç bulunur ve tüm bu araçlar eğitim planlarının bir parçası olarak kullanabilir. Eğitim planını çevrimiçi kaynakları içerecek şekilde geleneksel kalıpların ötesine genişleterek yeni düzene kolaylıkla uyum sağlanabilir.

Zaman ve Yerin Erişilebilirliği

Çevrimiçi eğitimin bir başka avantajı, öğrencilerin seçtikleri herhangi bir yerden derslere katılmalarına izin vermesidir. Ayrıca, eğitim merkezlerini coğrafi sınırlarla sınırlanmak yerine daha geniş bir öğrenci ağına ulaşmasına olanak tanır. Yolda kaybedilen zaman da böylece verimli bir şekilde değerlendirilebilir. Ek olarak, çevrimiçi dersler kaydedilebilir, arşivlenebilir ve ileride başvurmak üzere paylaşılabilir. Bu, öğrencilerin öğrenme materyaline rahat oldukları bir zamanda erişmelerini sağlar. Böylelikle çevrimiçi öğrenme, öğrencilere eğitimde zaman ve mekanın erişilebilirliğini sunar.

Satın Alınabilirlik

Bir diğer avantaj ise, finansal maliyetlerin azalmasıdır. Çevrimiçi eğitim, fiziksel öğrenmeye kıyasla çok daha ekonomiktir. Bunun nedeni, çevrimiçi öğrenmenin öğrenci ulaşımının ve gayrimenkulün maliyet noktalarını ortadan kaldırmasıdır. Ek olarak, tüm kurs veya çalışma materyalleri çevrimiçi olarak mevcuttur, böylece daha uygun maliyetli ve aynı zamanda çevre için faydalı olan kağıtsız bir öğrenme ortamı yaratır.

Her yerden, Her Zaman Çalışma İmkanı Sunar

Bu, dengelenmesi gereken birçok görevi olan kişiler için çevrimiçi eğitimin en çekici faydasıdır. Her şey çevrimiçi olarak mevcut olduğundan, sınıf materyallerine erişmek ve çalışmaları göndermek çok uygundur. Proje teslim tarihleri ​​karşılandığı sürece, bunun tam olarak ne zaman ve nerede gerçekleşeceği kişinin kendisine bağlıdır.

Çeşitli Öğrenme Stillerine Uygundur

Her öğrencinin farklı bir öğrenme yolculuğu ve farklı bir öğrenme stili vardır. Bazı öğrenciler görsel öğrenirken, bazı öğrenciler ses yoluyla öğrenmeyi tercih etmektedir. Benzer şekilde, bazı öğrenciler sınıfta gelişir ve bazılarının da büyük gruplar içinde dikkati dağılabilir. Çeşitli seçenekleri ve kaynakları ile çevrimiçi öğrenim sistemi birçok şekilde kişiselleştirilebilir. Her öğrencinin ihtiyaçlarına uygun mükemmel bir öğrenme ortamı yaratmanın en iyi yoludur.

Planlamada Daha Fazla Esnek Sağlar

Eğitime çevrimiçi olarak devam edildiğinde, sabit bir programın sınırları olmadan kariyeri, eğitimi ve ev hayatını dengelemek için daha fazla esnekliğe sahip olunabilir. Kişilerin programlarını geleneksel ders saatlerine göre yeniden düzenlemek yerine, oturum açıp eğitimini alabilecekleri, ders çalışabilecekleri ve ödev/projelerini programlarına uyan bir zaman diliminde yapabilecekleri esnek bir çalışma ortamı sunar.

Kişiler Kendi Hızlarında Öğrenme Yeteneğine Sahip Olmaktadır

Çevrimiçi öğrenimle, kişiler kendi hızlarını belirleyebilir, bu da ders çalışırken bilgileri yeterince özümseme ve tutma şansı sağlayabilir. Dersler sırasında not almayı gerektiren geleneksel sınıfların aksine, materyali daha sonra gözden geçirilebilen çevrimiçi öğrenme, kurs materyallerine istenilen sıklıkta ve zamanda gözden geçirme imkanı tanır. Tartışmalar ve dersler, gerektiğinde izlenebilen, duraklatılabilen ve incelenebilen video ve podcast şeklinde olacaktır.

Özelleştirilmiş Öğrenme Ortamı Oluşturulabilir

Öğrenmeyi kolaylaştırmanın bir yolu, rahat olan bir ortamda öğrenip çalışabilmektir. Evde öğrenirken, kişiler eğitim ihtiyaçlarına uygun kendi benzersiz atmosferlerini yaratabilirler. Bu, dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmayı ve rahat bir çalışma alanına sahip olmayı içermektedir.

İhtiyaç Duyulan Belgelere Kolayca Erişme İmkanı Sağlar

Eğitimi çevrimiçi hale getirmenin bir başka yararı da, öğrenim için gereken tüm belgelerin saklanması ve kolayca erişilebilir olmasıdır. Tüm iletişim, tartışmalar ve eğitim materyalleri bir veri tabanında ve e-postalarda saklanarak daha kolay erişmenizi sağlar. Geleneksel bir ortamda, bu bilgileri elde etmek, derse devam etmeyi ve not almayı veya eksik olabileceğiniz bilgileri almaya çalışmak için eğitmenle toplantıları gerektirir.

İstenilen Programlara Daha Kolay Erişim İmkanı Sağlar

Uzaktan öğrenirken belirli kuruma yakın olmak gerekmediğinden, kişiler eğitim hedeflerine en uygun programı seçme özgürlüğüne sahip olacaktır. Farklı kurumlar belirli alanlarda ve derecelerde uzmanlaştığından ve ihtiyaçları sadece öğrenme açısından karşılamakla kalmayıp aynı zamanda eğitimde de kendilerini ilerleteceğini düşündükleri kursları da sunan bir kurumu seçerek en iyi fırsatları bulabilecekler.

Yeni Teknik Beceriler Kazanmaya Yardımcı Olur

Çevrimiçi öğrenme, yalnızca eğitim hedeflerinize ulaşmak için yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni bir kariyere başlarken faydalı olacak yeni beceriler kazanmaya da yardımcı olabilir. Çevrimiçi çalışmaları tamamlamak için, bir dizi dijital öğrenme aracı, içerik yönetim sistemi , işbirliği araçları ve temel teknik sorun gidermeye aşina olunması gerekecektir. Buna ek olarak, Skype, Dropbox, Slack, Trello ve Basecamp gibi programlara aşina olunacak. Tüm bu programlar, sanal bir çalışma alanında başarılı olmak için ihtiyaç duyulacak araçları sağlayabilmektedir.

Skype, Zoom ve Microsoft Teams: Video konferans yazılımı, yüz yüze konuşmaya olanak tanır.

Dropbox ve Wetransfer: Belgeleri gruplarla paylaşarak ve dosya barındırma hizmetini kullanarak tek bir yerde çalışmaya imkanı sunar.

Slack: Mesajlaşma platformu, gerçek zamanlı olarak anlık mesaj gönderme veya projenin belirli bir bölümünde çalışmak için daha küçük gruplara ayrılmaya gerek duyulduğunda kullanılabilecek bir yazılım.

Trello : Proje yönetimi aracı, iş akışı oluşturmak, ekip üyelerine görev ve iş atamak, işleri takip etmek ve öncelik sırasına koymak için kullanılabilecek bir yazılım.

Daha İyi Eleştirel Düşünme Becerileri Kazandırır

Çevrimiçi öğrenme, eleştirel düşünme becerilerin günlük rutine uygulanması ihtiyacını da sağlar. Bu beceri bir sınıfta da geliştirilirken, bağımsız bir öğrenme ortamında daha belirgin olabilir. Bunun nedeni, çevrimiçi öğrenmenin, yalnızca öğrenme materyali ile ilgili olarak değil, aynı zamanda zaman kazanmak için günün nasıl şekilleneceği konusunda daha fazla karar ve zorlukla karşılaşılmasına neden olan, kişinin kendi hızınıza uygun ve kendi kendini motive eden bir ortam olmasıdır. Eleştirel düşünme ve engellerin üstesinden gelme yeteneği sadece bir öğrenci için değil, aynı zamanda potansiyel bir çalışan için de değerlidir. 

Daha Geniş Bir Bakış Açısı Sağlar

Çevrimiçi öğrenim programları, dünyanın dört bir yanından birçok öğrenciyi bir araya getirir. Bu, çevrimiçi tartışmalarda daha geniş bir bakış açısı kazanmaya yardımcı olacak ve aynı zamanda daha iyi kültürler arası anlayış sağlayacaktır. Farklı öğrenciler tarafından yeni fikirlere ve bakış açılarına maruz kalmak, eğitim deneyimini geliştirecek ve aynı zamanda kişileri gelecekteki kariyer hedeflerine hazırlayacaktır.

Uluslararası Eğitim Alma İmkanı Sunar

Online eğitimin en güzel yanlarından biri istenilen yer ve zamanda alınabildiğinden, farklı ülkelerden ve yabancı hocalardan eğitim almak oldukça kolaydır. Yabancı dile sahip olan kişiler yurtdışından üniversite ya da kurslardan yabancı hocalardan eğitim satın alabilirler. Online eğitim sayesinde farklı bir ülkeden eğitim almanın taşınma, vize alma, konaklama gibi maliyetlerin önüne geçilebilir. Böylece eğitim seçenekleri sadece buluna ülke ile sınırlanmamış olup dünyanın her yerinden bağlanan eğitmenlerden farklı alanlarda eğitim alınabilir.

Eğitmen ile Daha Kolay İletişim Kurma İmkanı Sağlar

Geleneksel bir sınıf ortamında, eğitmen ile sadece belirlenen çalışma saatleri içinde ya da belki dersten sonra birkaç dakika boyunca bire bir iletişim kurulabilir. Evet, eğitmenlerin ofis saatleri vardır, ancak genellikle haftada bir veya iki saattir ve çok fazla öğrencinin dikkatini beklemektedir.

Çevrimiçi ders veren eğitmenler, öğrenci etkileşimi için saatleri belirleyebilirken, web tabanlı teknolojiler birden çok öğrenciyle aynı anda konuşmayı çok daha kolay hale getirir. Eğitmenler ayrıca geceleri veya görüşmeler sırasında soruları yanıtlamak, yorum bırakmak ve daha fazlasını yapmak için internete girebilirler. İhtiyaç duyulan geri bildirimi almak veya çevrimiçi öğrenme deneyimini geliştirmek için yardımcı olacak eğitmen ile e-posta, canlı sohbet veya telefon yoluyla iletişim kurulabilir.

Son yıllarda bu eğitim şekli oldukça gelişti ve geniş çapta kabul görüyor. Pazarda sürekli olarak yeni öğrenme modelleri ortaya çıkıyor ve öğrencilere eğitimlerini geri kalanına değil, kendilerine uyan bir şeye dönüştürmek için çeşitli yollar sunuyor. Bu aynı zamanda bireylere, başlamış olabilecekleri ve herhangi bir nedenle devam edemedikleri bir dereceyi tamamlama şansı veriyor. Çevrimiçi öğrenmenin geleceği oldukça parlak ve önemli sayıda kişi için eğitim imkanı sunuyor.

GP Akademi ile Online Eğitim Fırsatı

Dünyamızı saran Covis-19 virüsü ile birlikte GP Akademi olarak tüm eğitimlerimizi online ortama taşıdık. Kullanıcıların verimli bir eğitim süreci yaşayabilmesi için gerekli teknik altyapımızı güçlendirdik. Kurumsal eğitimlerimiz ile kendinize ve kariyerine katkıda bulunmak için eğitim programlarımızı inceleyebilirsiniz.